Den 16. november åpnet Byrommet dørene for Pepperkakebyen. Mannen bak Pepperkakebyen er Steinar Kristoffersen.
På begynnelsen av 90-tallet, da han var markedsdirektør i Galleria, et kjøpesenter i Bergen sentrum, fikk han i oppgave å utvikle en ny juleaktivitet i sentrum.
— Vi startet å bygge en pepperkakeby i 1991, forteller Steinar.
Etter flere år med midlertidige lokaler har Pepperkakebyen nå funnet sitt permanente hjem i «Byrommet» – Bergens nye byrom og møteplass. Byrommet skal være arena for spennende og mangfoldige arrangementer for både innbyggere og besøkende.
Granitten er en gave til Byrommet i anledning vårt 50-årsjubileum.
Da Steinar Kristoffersen spurte om vi kunne bidra til uterommet rundt Byrommet, var vårt svar et klart ja. Deretter spurte han hva vi kunne stille opp med av materialer.
I år markerer Wikholm AS sitt 50-årsjubileum, og det føltes naturlig å bidra til dette prosjektet. Helt siden 1974 har Wikholm AS vært en viktig aktør innen bygging av uterom og byfornyelse i Bergen, og bærekraftige offentlige rom har alltid vært vårt hovedfokus.
Granitten brukt i prosjektet er en gave til Byrommet AS fra Wikholm i forbindelse med vårt 50 års jubileum.
— Vi ønsket å gi noe til Bergen sentrum og innbyggerne i byen og da ble dette ett naturlig valg, sier Stein Wikholm.
En felles visjon
I Bergen Sentrum AS sin egen beskrivelse står det: — Ved å arbeide for at bykjernen skal bli et stadig bedre sted å bo, jobbe, leve og drive næring i, bidrar selskapet til bærekraftig byutvikling og til å sikre arbeidsplasser i hele regionen.
Dette er også noe Wikholm AS har fokusert på gjennom fem tiår, når vi har etablert funksjonelle og attraktive uterom. Gjennom årene har vi samlet opp overskuddsmateriale fra ulike prosjekter, og dette har fått nytt liv i nye prosjekter. Med økt fokus på bærekraft er dette mer aktuelt enn noen gang.
Byrommet: Nytt og gammelt i skjønn forening
I Byrommet har vi kombinert nytt og gjenbrukt materiale for å skape et helhetlig og bærekraftig uterom:
- Brosteinene – både smågatestein og storgatestein – lå under asfalten på plassen og har nå fått nytt liv.
- Mørke heller er overskudd fra Kong Oscars gate, supplert med lyse granittelementer fra Bybanens holdeplass på Minde.
- Den grå granittkanten er en feilbestilling fra Bybanens prosjekt i Fløen.
- De grovhuggede hellene i tre ulike farger er rester fra Nøstet Panorama-prosjektet.
- Lysegrå heller ved porten stammer fra et prosjekt i Åsane.
Alt av granitt er lagt i gjenbrukssand fra gravemasser i Bergen sentrum. Samlet utgjør prosjektet 220 m² granitt – totalt 68 tonn. Dette materialet, som opprinnelig kommer fra Kina, har vært lagret hos oss og har nå blitt gjenbrukt i stedet for å bli kastet.
Bærekraft og holdbarhet
Gjenbruk av granitt er et klimavennlig tiltak. Granitt er et robust materiale som kan brukes om igjen i flere tiår. Brosteinen som nå ligger i Byrommet, har tidligere ligget under asfalt i mange tiår og er like vakker i dag. Dette er et godt eksempel på hvordan materialer fra tidligere prosjekter kan få ny verdi og funksjon.
Et trygt hjem for Pepperkakebyen
Vi gratulerer Pepperkakebyen med sitt nye, stabile hjem og Bergen med en flott ny møteplass i Byrommet – et sted hvor minner kan skapes og opplevelser deles, for både store og små.